Ny skoleform gav Mikkel lysten igen - Forsøgsordning på Hornum Skole giver tilfredse elever

Af Søren Beukel Bak, Mandag, 25/03/2024 09:20

VESTHIMMERLAND: - Man kan godt sige, at jeg var skoletræt. Jeg havde også et fravær på omkring 20 procent.

Mikkel Dalum gik på Aars Skole indtil sommerferien i fjor. Men lysten til at gå i skole var ikke særlig stor.

Det har ændret sig. Efter sommerferien begyndte han i 8. klasse på skoletilbuddet EUD 8&9 på Hornum Skole. Nu er fraværet drastisk reduceret, mens lysten til at gå i skole er vokset.

EUD 8&9 er ikke nogen helt almindelig skoleform. Den er rettet mod elever i 8. og 9. klasse, som gerne vil lære gennem hænderne.

Tre dage om ugen, fra onsdag til fredag, bliver de de undervist på skolen i Hornum i en reduceret fagpakke med dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi. Ugens to første dage tilbringer de på erhvervsskolerne i Aars (HEG), hvor de snuser til en lang række uddannelser som smed, tømrer, mekaniker, ernæring og mange flere.

Monterer topstykke

To gange tre uger om året foregår væk fra skolerne. I stedet er eleverne i praktik i lokale virksomheder.

Mikkel Dalum har netop afsluttet skoleårets anden omgang praktik, ligesom den første hos CS Auto på Markvænget i Aars. De sidste dage gik med at få monteret topstykke på en ældre bil, hvor det gamle ikke kunne længere. Han havde selv taget det gamle ud og gjort en stor del af arbejdet med at gøre det andet klart.

Første praktik foregik samme sted, hvor han tidligere har arbejdet som fejedreng.

Ambitionen er da også at blive mekaniker. EUD 8&9 kan være et vigtigt skridt i den retning:- Jeg havde hørt om det fra mine kammerater, der nu går i niende. Jeg var også på prøve en uge i syvende klasse. Det føles mere overskueligt at gå i skole tre dage om ugen med de to andre dage på erhvervsskolen. Hvis det her ikke fandtes, så var jeg nok gået i almindelig skole - men uden at have lyst til det, siger Mikkel Dalum.

Sammen med forældrene havde han overvejet efterskole. At valget i stedet faldt på EUD 8&9 passer ham godt:

- Jeg har fået meget mere lyst til at gå i skole.

Plads til 26 elever

Skoleformen har i alt 26 pladser til de to årgange. I år udgør pigerne en beskeden andel med fire, mens de var ni i skoleåret før.

Eleverne kommer fra hele kommunen, nogle endda udefra, blandt andet et par stykker fra Fjerritslev.

- Vi har også en dreng i 9. klasse, der kommer fra Randers. Han har næsten intet fravær, selv om han skal køre langt med bus hver dag, fortæller Henrik Bygholm, der er pædagog i EUD 8&9 og har været med fra starten i 2020.

En anden elev havde et fravær i folkeskolen på 80 procent; nu er det nede på 11.

Initiativet kom fra Lennart Roland Petersen, der dengang var skoleleder i Hornum, nu er han det samme på Farsø Skole. EUD 8&9 blev startet som et forsøgsprojekt i tre kommuner, de to andre var Odsherred og Tønder.

Efter sommerferien i år kommer yderligere syv med, blandt andre Aalborg - og om få år vil det formentlig være bredt ud over hele landet, bare under et andet navn: Juniormesterlære.

I det skoleforlig, en række partier indgik i sidste uge, bliver kommunerne forpligtet til at oprette juniormesterlære, der næsten til punkt og prikker ligner modellen fra Hornum.

Henrik Bygholm har været pædagog i en menneskealder:

- I en alder af 58 kan jeg sige, at jeg aldrig har lavet noget så tilfredsstillende. Nogle af de eleverne fra de første årgange er i lære nu, og det er en fornøjelse at møde dem på erhvervsskolerne, hvor de stolt kommer og hilser og viser firmanavnet på deres tøj.

EUD 8&9 på Hornum Skole holder åbent hus for interesserede elever og forældre onsdag 24. april.