SENESTE NYT

mandag 13. august 2018

Afbrændingsforbud ophæves (13.08.18)

Fra mandag klokken 17 må man igen tænde kulgrillen og tage ukrudtsbrænderen i brug, hvis man bor i Nordjylland. Beredskabet har nemlig besluttet sig for at ophæve afbrændingsforbuddet i alle 11 nordjyske kommuner.
- Med den...

lørdag 11. august 2018

Affald hober sig op på nedlagte rastepladser (11.08.18)

Kommunen vil ikke gå ind og overtage statens opgave

torsdag 09. august 2018

En god historie, som mange flere bør høre (09.08.18)

Af Thorkil ChristensenAARS: Det er historien om den gode mand der ville skabe fred, der fortælles i  Gundestrupspillet "Huleboeren fra Vindblæs", som i øjeblikket opføres på friluftscenen i Rævemosen ved Aars.Smed...

onsdag 08. august 2018

En frugt-æra i Aars slutter nu (08.08.18)

Sauers Frugtplantage lukker i næste uge

onsdag 08. august 2018

Solen og skyggen for solen gjorde Jættefesten ekstra god (08.08.18)

Den nye Jættefestkomite forventer at være klar igen næste år

onsdag 27. september 2017

Demente motionister søger træningsvenner

Af: Lars Lindberg

Der er sved på panden og smil på læben, når demensramte ældre træner i Blære

Emil Kristensen og Egon Jacobsen får sved på panden, når de tre gange om ugen deltager i Sundhedscenter Vesthimmerlands "På Pulsen - til hjernens musik" , men de insisterer også hårdnakket på, at der skal være tid til en lille sludder, når det passer dem - også selv om "slavepisker" Sarah Ipsen til tider har en anden mening.

VESTHIMMERLAND: Det er onsdag formiddag, og ruderne dugger i træningslokalet i Blære Multicenter.

Her er seks demensramte ældre - fem mænd og en kvinde - i gang med det andet af deres tre ugentlige træningspas. De er med i projektet "På Pulsen - til hjernens musik", som Sundhedscenter Vesthimmerland har kørt det seneste halve år.

Ny forskning viser, at hård motion i fem kvarter tre gange om ugen kan hjælpe demente til at udvikle nye hjerneceller, så selv om sundhedscentrets træningstilbud ikke helbreder deltagernes demens, forsinker motionen sygdommens udvikling - og så øger det de dementes livskvalitet. Derfor giver de den også fuld skrue, når de træner. Det meste af tiden i hvert fald.

Projektleder Sarah Ipsen, der er ældrerådgiver og fysioterapeut i Sundhedscenter Vesthimmerland, forsøger efter bedste evne at tvinge motionisternes puls over "snakkegrænsen", men lige nu har hun ikke held med sit foretagende. 

Emil Kristensen og Egon Jacobsen mener så absolut, der skal være tid til en lille sludder, mens de tramper i pedalerne på hver deres motionscykel, og deres charme preller ikke helt af på instruktøren.

- Tre minutter til drenge - så skal I nok få en puster og en tår vand, forsøger Sarah Ipsen sig, men da de aldrende herrer med skæve smil kalder hende både slavepisker og en strid børste, strækker hun gevær.

- Ja den er god med jer, siger hun og ryster lidt på hovedet af Emil og Egon, der til gengæld sender hinanden et anerkendende nik.

Så kan hun lære det hende diktatoren.

Efter cykelturen står den på mavebøjninger på gulvet, og igen får Sarah Ipsen sin sag for. De seks motionister er på ingen måde enige om, hvilken vej benene skal vende, og når man skal ligge på ryggen, betyder det så, at ryggen skal være opad eller nedad?

Der er mange af den slags spørgsmål at tage stilling til, og en befalingsmand i hæren ville nok være gået ud af sit gode skind, men Sarah Ipsen tager det med ophøjet ro. Hendes gode humør smitter af på de demente motionister, som tydeligvis nyder træningen, selv om mavebøjninger vist ikke er deres livret.

Der kommer dog lidt gang i mavemusklerne, da en Elvis-klassiker begynder at strømme fra højttalerne, og netop musikken betyder meget for intensiteten i træningen, fortæller Sarah Ipsen, da hun har sagt farvel til motionisterne og taget plads i kantinen for at fortælle om projektets fordele og udfordringer.

- En dement hjerne glemmer mange ting, men de tidligste minder og dem, der er forbundet med sanseindtryk, holder længe, og derfor træner vi altid til musik fra deltagernes ungdom. Det giver "jazzben" og lyst til at bevæge sig, men det trækker også nogle gode minder frem, forklarer hun.

I øjeblikket deltager seks demensramte ældre i "På Pulsen - til hjernens musik", men i løbet af de kommende uger bliver holdet mere end fordoblet, og det glæder naturligvis Sarah Ipsen.

- Forskning viser, at træningen er rigtig gavnlig for deltagerne, og vores erfaringer viser allerede, at det er rigtigt. Både deltagerne og deres pårørende kan mærke, at demensen udvikler sig langsommere, efter de er begyndt at motionere, og derudover er der nogle helt indlysende sidegevinster såsom vægttab, større fysisk styrke og mere overskud i hverdagen, siger projektlederen, der gerne fylder hele Blære Multicenter med motionsglade demente tre gange om ugen.

- Jamen jeg har det virkelig sådan kom, kom, kom! Jo flere vi er jo bedre. Det er knaldgodt for deltagerne og deres pårørende, og så kan det være med til at nedbryde nogle tabuer omkring demens, som man traditionelt helst ikke vil tale om herude i landdistrikterne. Men kom nu ind i kampen mand! Der er ingen, der kan gøre for, at de bliver ramt af demens, og jo tidligere man erkender, at man er ramt - og handler på det - jo større er chancen for gøre noget ved det i tide, siger hun.

I takt med at motionsholdet vokser, bliver den logistiske udfordring i forhold til at få deltagerne til og fra træning dog også større, og derfor søger "På Pulsen - til hjernens musik" nu "raske" motionister til holdet.

- Det er ikke alle, der har pårørende, som kan hente og bringe dem, og fra kommunens side vil vi hellere bruge penge på træningstilbud end transport, så nu tilbyder vi alle gratis træning, hvis bare de vil tage en dement træningsmakker eller to med i bilen, når de kører herud og hjem, siger Sarah Ipsen, der slår fast, at man ikke skal holde sig tilbage, hvis man ikke kan deltage hver mandag, onsdag og fredag - eller ikke har lyst til at træne.

- Vores mål er, at vi kan få lavet nogle kørselsordninger, men der er frit slag i forhold til, hvordan det skal være. Vil man træne med, er man velkommen til det, vil man sørge for kaffe og kage til motionisterne efter træningen, kan man gøre det, og vil man bare tage et slag kort, mens de demente træner, så er det det, man gør. Vi er åbne overfor alle forslag, og man skal endelig ikke holde sig tilbage, fordi man ikke synes, man har nok at byde ind med. Kom, kom, kom!, kommer det med stor overbevisning fra Sarah Ipsen.

Har man lyst til at høre mere om "På Pulsen - til hjernens musik", eller vil man gerne melde sig som chaffør og træningsmakker for en dement, kan man kontakte Sarah Ipsen på Sundhedscenter Vesthimmerland.


mandag 13. august 2018

Afbrændingsforbud ophæves

Fra mandag klokken 17 må man igen tænde kulgrillen og tage ukrudtsbrænderen i brug, hvis man bor i Nordjylland. Beredskabet har nemlig besluttet sig for at ophæve afbrændingsforbuddet i alle 11 nordjyske kommuner.
- Med den...

lørdag 11. august 2018

Affald hober sig op på nedlagte rastepladser

Kommunen vil ikke gå ind og overtage statens opgave

torsdag 09. august 2018

En god historie, som mange flere bør høre

Af Thorkil ChristensenAARS: Det er historien om den gode mand der ville skabe fred, der fortælles i  Gundestrupspillet "Huleboeren fra Vindblæs", som i øjeblikket opføres på friluftscenen i Rævemosen ved Aars.Smed...

onsdag 08. august 2018

En frugt-æra i Aars slutter nu

Sauers Frugtplantage lukker i næste uge

onsdag 08. august 2018

Solen og skyggen for solen gjorde Jættefesten ekstra god

Den nye Jættefestkomite forventer at være klar igen næste år

onsdag 08. august 2018

Lise Nørgaard fik et minde med fra Aars

Af Thorkil ChristensenAARS: Ved en sammenkomst i Jutlander Bank efter afsløringen af  det store gavlmaleri på den anden side af Himmerlandsgade fik  idekvinden bag TV-serien Matador, forfatteren og journalisten Lise...

lørdag 04. august 2018

Tøjbutik for større piger er klar til at åbne i Aars

Gammel drøm opfyldes med Fru Meldgaard i Bymidten

fredag 03. august 2018

En kæmpe menneskemængde mødte Lise Nørgaard i Aars

Ferniseringen af gavlmaleriet på Kimbrertorvet blev et tilløbsstykke.

torsdag 02. august 2018

Fem festlige dage til dette års Jættefest i Suldrup

SULDRUP: Udvalget bag Jættefesten har brugt foråret på at få en lang række af aktiviteter på programmet til årets Jættefest. Når festen løber af stablen den første weekend i august, bliver der rig mulighed for at få sig bevæget....

torsdag 02. august 2018

Andreas Højsleth fra Aars topper verdensranglisten

Han er den der har vundet flest penge i Counter Strike

onsdag 01. august 2018

Elevmangel lukker Borremose-skole

Kun 26 tilmeldte elever til dette år

onsdag 01. august 2018

En køber af Aars Camping skal have mange penge med

Kommunen ønsker sikkerhed for at pladsen sættes i stand

onsdag 01. august 2018

Gundestrupspillet er klar til premiere

Af Ture DamtoftAARS: Der er øvet i mange mange timer, og det har til tider været næsten ulideligt varmt, men instruktør Martin Schwab er helt sikker på, at han og skuespillerne har alt på plads til premieren på årets...

tirsdag 31. juli 2018

60 procent oplever fremgang efter deltagelse i Barnets Blå Hus

Huset fejrer to år med stort motorcykelarrangement

torsdag 26. juli 2018

Overraskende vinder til Jutlander Bank Grand Prix

AARS: Det blev rytteren Nils Lau Nyborg Broge fra CK Aarhus der tog sejren i aften torsdag til Jutlander Bank Grand Prix. I et tæt opløb slog han U23 mesteren Julius Johansen fra Team ColoQuick med norske Audun Brekke Fløtten fra...

torsdag 26. juli 2018

Brand i mark spredte sig til skovbrynet

Hele Vesthimmerlands Beredskab kaldt til naturbrand

torsdag 26. juli 2018

Tilskuerne skal passe på rytterne og varmen

CYKLING: Det går allerede stærkt til Jutlander Bank Grand Prix på Himmerlandsgade i Aars. De yngre cykelryttere kan også køre stærkt, men i aften skal folk altså passe på.
- Man skal virkelig passe på, når opløbetr sætter ind i...

onsdag 25. juli 2018

Succes med sommersang i Aars

AARS: En satsning blev musikken på Gorms Torv beskrevet som, da det startede for fire uger siden. Nu tør arrangøren Finn Odgaard godt erklære det en succes.
I lørdags indtog Mads Toghøj container-scenen foran måske et par...

onsdag 25. juli 2018

Druehøsten tegner godt for Himmerlandske vinbønder

Vinrankerne på Oustrup Vins plantage lidt udenfor Aars står flot i år

onsdag 25. juli 2018

Nyt spil i Rævemosen trods varme og regn

60 skuespillere slider med prøverne på "Huleboeren"

onsdag 25. juli 2018

Uacceptabelt, at Navnsø er gået i glemmebogen

AARS: - Vi kan ikke være bekendt at lade Navnsø-området ligge uplejet hen og uden information til de turister som finder frem til stedet. Det er uacceptabelt, hvis området bare er gået i glemmebogen.
Sådan siger formanden for...

onsdag 25. juli 2018

Gavlmaleri i Aars giver inspiration til ny pavillon

AARS: Gavlmaleriet af tjener Boldt i Himmerlandsgade i Aars har efterhånden fået en del omtale, og kunstner Peer Poulsen bliver jævnligt afbrudt i sit arbejde af folk, der lige skal beundre arbejdet og få sig en lille sludder.
-...

tirsdag 24. juli 2018

Politiets rapporter fra den sidste uge

Alvorlig ulykke på motortrafikvej
SULDRUP: Søndag blev fire kvæstet, da en 35-årig kvinde fra Vrå i Vendsyssel påkørte en modkørende på motortrafikvejen syd for Suldrup. Da beredskabet nåede frem, sad kvinden fastklemt og var...

mandag 23. juli 2018

Hele podiet fra DM til start i Aars

AARS: I sidste uge blev det afsløret at Danmarksmester Michael Mørkøv, team Quick Step Floors, stiller til start i Jutlander Bank Grand Prix på torsdag. Men han skal ikke forvente bare lige at tage sejren igen.
Foruden et rigtig...

onsdag 18. juli 2018

Festival i Gundersted for bær med helende kræfter

GUNDERSTED: Vi skal have det godt her om sommeren. Vi skal ud og nyde naturen og fylde på af gode oplevelser. En af dem kunne være Aronia Festival, som Hanne og Carsten Rasmussen holder på deres ejendom Staudeengen den første...

onsdag 18. juli 2018

Myrejagt i Himmerland

Borgerne i Himmerland hjælper forskere i myrejagt

onsdag 18. juli 2018

Køligt vand i friluftsbadet luner på sommerhumøret

Travl sæson i bassinet i Aars kan være en af de sidste

onsdag 18. juli 2018

Haverslev klar til 100 års jubilæum

HAVERSLEV: Haverslev Idrætsforenings 100 års jubilæum nærmer sig. Jubilæet markeres lørdag, 11. august og det vil ske med manér fra morgen til aften.
Idrætsforeningen, som i dag har fodbold, gymnastik, badminton og volleyball...

onsdag 18. juli 2018

Michael Mørkøv til start i Jutlander Bank Grand Prix

- Det er en af verdens bedste cykelryttere, som besøger Aars, så tydelig i spyttet er Mogens Kristensen, der er formand for Aars Handelsstandsforening og mangeårig manager for et cykelhold.
Det er den nykårede danske mester i...

søndag 08. juli 2018

En rigtig lande-vej blev indviet ved Aars

AARS: Begrebet landevej fik to betydninger, da sidste del af Aars Ringvej blev indviet søndag formiddag.
Indvielsen foregik ved, at borgmester Per Bach Laursen (V) ankom i svævefly, og kort efter landede et lille motorfly på den...

lørdag 09. juni 2018

En stafet for alle der kender til kræft

AARS: Det er sjovt og hyggeligt men i skyggen af alvoren, når der i dag og frem til klokken 11 i morgen formiddage holdes Stafet for Livet i anlægget i Aars.
Med 750 tilmeldte på 31 hold er staffetten allerede en succes i Aars,...

tirsdag 01. maj 2018

Stort fremmøde til arbejdernes kampdag i Aars

AARS: Overenskomster og solidaritet var de to vigtigste emner, da 1. maj blev markeret i Aars.
LO formand i Vesthimmerland, Mikael Toft fra Gislum, bød velkommen til de mange fremmødte, der blev budt på øl og sodavand og de...

søndag 08. april 2018

Aktivitetscentret i Bymidten holder de ældre i gang

Flag på bordene og kaffe hele dagen i anledning af 20 års fødselsdagen

mandag 12. februar 2018

Tyveri af nummerplader

AARS: I tidsrummet søndag aften kl. 19 og frem til mandag morgen kl. 07 er begge nummerplader fra en bil stjålet på Møllevej i Aars.
På nummerpladerne står XK43181.

mandag 15. januar 2018

Henrik Jensen er klar til regionsfinalen i billard

Der venter dog en tidligere mangedobbelt Danmarksmester i næste runde

søndag 07. januar 2018

Første spadestik til nyt byggeri på HCI i Haverslev

25 års jubilar fik lov til at tage første spadestik

søndag 10. december 2017

Årbøger beskriver fortiden for fremtiden

AARS: De seneste år har budt på mange arkæologiske udgravninger i og omkring Aars. Blandt andet på grund af omfartsvejen.- Vi har haft mange arkæologer ansat i kraft af de mange opgaver. Men umiddelbart ser det ud til, at der...

onsdag 22. november 2017

Skatteministeren blev grillet på Reka

Karsten Lauritzen holdt dog hovedet koldt og viste stort overskud

onsdag 22. november 2017

Black Friday i Aars med handel, lotto og aktiviteter

Handlende satser for 30.000 kr. gavekort i julekonkurrence

fredag 29. september 2017

Svømmehal i Aars til 130 mio. kr. sat på budgettet

Penge sat af til ungehus i Aars - men det bliver ikke i det gamle rådhus

lørdag 05. august 2017

FDF i Aars gør klar til årets kredsstart

Der holdes fælles sæsonstart for alle unge i kredsen

fredag 14. april 2017

Kæmpe-gynge kan blive ny stor attraktion i Aars

Udviklingsgruppe vil opgradere Aars Lystanlæg

søndag 14. august 2016

"Håndboldskole er bedre end rigtig skole"

Det mener flere af deltagerne på håndboldskolen i Aars

onsdag 22. juni 2016

Fem dyre spots stjålet i løbet af en uge i Aars

Nu udlover Vesthimmerlands Kommune dusør på 5000 kroner

onsdag 02. december 2015

Prisfest for mentorer

VESTHIMMERLAND: Plejecenter Søndervang i Gedsted og Morten Timmermann Skindhøj fra Outline vinduer i Farsø modtog priserne som Årets Virksomhed og Årets Mentor ved prisfesten tirsdag aften på Løgstør Park Hotel.-...

tirsdag 15. september 2015

Afdøde fra færdselsuheld er fra Hvalpsund

VESTHIMMERLAND: De oplysninger Aars Avis modtog fra Nordjyllands Politi i går omkring den person der døde ved færdselsuheldet på Roldvej viser sig at være forkerte.
Den afdøde Thomas Dalbøge har folkeregisteradresse i...

onsdag 17. december 2014

30 dages fængsel for trafikdrab

AARS: I går tirsdag faldt dom i sagen om et færdselsdrab på Gl. Tingvej i Aars 10. februar.
Jakob Karlsen, Aars, blev dømt til 30 dages ubetinget fængsel, en bøde på 6000 kroner, samt yderligere frakendelse af kørekortet....

onsdag 07. november 2012

Gymnasiernes skarpeste hjerner var samlet i Aars

Første arrangement i Science akademi afviklet

onsdag 22. august 2012

Gamle drenge på nye cykler blev til jernmænd

To brødre kæmpede indbyrdes i en hård konkurrence

onsdag 22. august 2012

Nyt tilbud til børn fra 4. til 6. klasse

AARS: I forbindelse med skolestarten i sidste uge er der åbnet en ny afdeling af skolefritidsordingen - kaldet SFO2.- Vi har åbnet SFO2 til elever fra 4. til 6. klasse. Det skal ses som et alternativ til det nedlagte U-huset,...