SENESTE NYT

fredag 25. maj 2018

Ulovligt giftfiskeri ved Vilsted Sø (25.05.18)

Midlertidigt fiskeforbud på grund af mulig risiko

fredag 25. maj 2018

Jobcenteret skal skabe succesen for kommunalt samarbejde (25.05.18)

Af Ture DamtoftVESTHIMMERLAND: Det tværkommunale samarbejde på arbejdsmarkedet skal realiseres af jobcentrene i de tre kommuner.Lone Lollesgaard er Uddannelses- og Arbejdsmarkedschef i Vesthimmerland Kommune og har en forventning...

torsdag 24. maj 2018

Færdselsuheld ved Markedsvej i Aars (24.05.18)

AARS: Tre biler blev alvorligt skadet ved et færdselsuheld onsdag eftermiddag i Aars. Heldigvis skete der ingen alvorlig personskade.
Politiet er nu kommet med deres beretning og har bekræftet, at der ikke skete andet end...

torsdag 24. maj 2018

Folkemusikkere fra tre kontinenter mødes i Halkær (24.05.18)

Halkær Festival - som altid – med økologisk mad i gryderne

onsdag 23. maj 2018

Energi Vegger vil investere for 8,8 millioner kroner (23.05.18)

Produktionsforøgelse på 10 procent kan ske uden brug af yderligere biomasse

onsdag 27. september 2017

Demente motionister søger træningsvenner

Af: Lars Lindberg

Der er sved på panden og smil på læben, når demensramte ældre træner i Blære

Emil Kristensen og Egon Jacobsen får sved på panden, når de tre gange om ugen deltager i Sundhedscenter Vesthimmerlands "På Pulsen - til hjernens musik" , men de insisterer også hårdnakket på, at der skal være tid til en lille sludder, når det passer dem - også selv om "slavepisker" Sarah Ipsen til tider har en anden mening.

VESTHIMMERLAND: Det er onsdag formiddag, og ruderne dugger i træningslokalet i Blære Multicenter.

Her er seks demensramte ældre - fem mænd og en kvinde - i gang med det andet af deres tre ugentlige træningspas. De er med i projektet "På Pulsen - til hjernens musik", som Sundhedscenter Vesthimmerland har kørt det seneste halve år.

Ny forskning viser, at hård motion i fem kvarter tre gange om ugen kan hjælpe demente til at udvikle nye hjerneceller, så selv om sundhedscentrets træningstilbud ikke helbreder deltagernes demens, forsinker motionen sygdommens udvikling - og så øger det de dementes livskvalitet. Derfor giver de den også fuld skrue, når de træner. Det meste af tiden i hvert fald.

Projektleder Sarah Ipsen, der er ældrerådgiver og fysioterapeut i Sundhedscenter Vesthimmerland, forsøger efter bedste evne at tvinge motionisternes puls over "snakkegrænsen", men lige nu har hun ikke held med sit foretagende. 

Emil Kristensen og Egon Jacobsen mener så absolut, der skal være tid til en lille sludder, mens de tramper i pedalerne på hver deres motionscykel, og deres charme preller ikke helt af på instruktøren.

- Tre minutter til drenge - så skal I nok få en puster og en tår vand, forsøger Sarah Ipsen sig, men da de aldrende herrer med skæve smil kalder hende både slavepisker og en strid børste, strækker hun gevær.

- Ja den er god med jer, siger hun og ryster lidt på hovedet af Emil og Egon, der til gengæld sender hinanden et anerkendende nik.

Så kan hun lære det hende diktatoren.

Efter cykelturen står den på mavebøjninger på gulvet, og igen får Sarah Ipsen sin sag for. De seks motionister er på ingen måde enige om, hvilken vej benene skal vende, og når man skal ligge på ryggen, betyder det så, at ryggen skal være opad eller nedad?

Der er mange af den slags spørgsmål at tage stilling til, og en befalingsmand i hæren ville nok være gået ud af sit gode skind, men Sarah Ipsen tager det med ophøjet ro. Hendes gode humør smitter af på de demente motionister, som tydeligvis nyder træningen, selv om mavebøjninger vist ikke er deres livret.

Der kommer dog lidt gang i mavemusklerne, da en Elvis-klassiker begynder at strømme fra højttalerne, og netop musikken betyder meget for intensiteten i træningen, fortæller Sarah Ipsen, da hun har sagt farvel til motionisterne og taget plads i kantinen for at fortælle om projektets fordele og udfordringer.

- En dement hjerne glemmer mange ting, men de tidligste minder og dem, der er forbundet med sanseindtryk, holder længe, og derfor træner vi altid til musik fra deltagernes ungdom. Det giver "jazzben" og lyst til at bevæge sig, men det trækker også nogle gode minder frem, forklarer hun.

I øjeblikket deltager seks demensramte ældre i "På Pulsen - til hjernens musik", men i løbet af de kommende uger bliver holdet mere end fordoblet, og det glæder naturligvis Sarah Ipsen.

- Forskning viser, at træningen er rigtig gavnlig for deltagerne, og vores erfaringer viser allerede, at det er rigtigt. Både deltagerne og deres pårørende kan mærke, at demensen udvikler sig langsommere, efter de er begyndt at motionere, og derudover er der nogle helt indlysende sidegevinster såsom vægttab, større fysisk styrke og mere overskud i hverdagen, siger projektlederen, der gerne fylder hele Blære Multicenter med motionsglade demente tre gange om ugen.

- Jamen jeg har det virkelig sådan kom, kom, kom! Jo flere vi er jo bedre. Det er knaldgodt for deltagerne og deres pårørende, og så kan det være med til at nedbryde nogle tabuer omkring demens, som man traditionelt helst ikke vil tale om herude i landdistrikterne. Men kom nu ind i kampen mand! Der er ingen, der kan gøre for, at de bliver ramt af demens, og jo tidligere man erkender, at man er ramt - og handler på det - jo større er chancen for gøre noget ved det i tide, siger hun.

I takt med at motionsholdet vokser, bliver den logistiske udfordring i forhold til at få deltagerne til og fra træning dog også større, og derfor søger "På Pulsen - til hjernens musik" nu "raske" motionister til holdet.

- Det er ikke alle, der har pårørende, som kan hente og bringe dem, og fra kommunens side vil vi hellere bruge penge på træningstilbud end transport, så nu tilbyder vi alle gratis træning, hvis bare de vil tage en dement træningsmakker eller to med i bilen, når de kører herud og hjem, siger Sarah Ipsen, der slår fast, at man ikke skal holde sig tilbage, hvis man ikke kan deltage hver mandag, onsdag og fredag - eller ikke har lyst til at træne.

- Vores mål er, at vi kan få lavet nogle kørselsordninger, men der er frit slag i forhold til, hvordan det skal være. Vil man træne med, er man velkommen til det, vil man sørge for kaffe og kage til motionisterne efter træningen, kan man gøre det, og vil man bare tage et slag kort, mens de demente træner, så er det det, man gør. Vi er åbne overfor alle forslag, og man skal endelig ikke holde sig tilbage, fordi man ikke synes, man har nok at byde ind med. Kom, kom, kom!, kommer det med stor overbevisning fra Sarah Ipsen.

Har man lyst til at høre mere om "På Pulsen - til hjernens musik", eller vil man gerne melde sig som chaffør og træningsmakker for en dement, kan man kontakte Sarah Ipsen på Sundhedscenter Vesthimmerland.


fredag 25. maj 2018

Ulovligt giftfiskeri ved Vilsted Sø

Midlertidigt fiskeforbud på grund af mulig risiko

fredag 25. maj 2018

Jobcenteret skal skabe succesen for kommunalt samarbejde

Af Ture DamtoftVESTHIMMERLAND: Det tværkommunale samarbejde på arbejdsmarkedet skal realiseres af jobcentrene i de tre kommuner.Lone Lollesgaard er Uddannelses- og Arbejdsmarkedschef i Vesthimmerland Kommune og har en forventning...

torsdag 24. maj 2018

Færdselsuheld ved Markedsvej i Aars

AARS: Tre biler blev alvorligt skadet ved et færdselsuheld onsdag eftermiddag i Aars. Heldigvis skete der ingen alvorlig personskade.
Politiet er nu kommet med deres beretning og har bekræftet, at der ikke skete andet end...

torsdag 24. maj 2018

Folkemusikkere fra tre kontinenter mødes i Halkær

Halkær Festival - som altid – med økologisk mad i gryderne

onsdag 23. maj 2018

Energi Vegger vil investere for 8,8 millioner kroner

Produktionsforøgelse på 10 procent kan ske uden brug af yderligere biomasse

onsdag 23. maj 2018

Økonomien i Aars Golfklub igen på dagsordenen

Borgmesteren forventer en løsning men vil have en debat om at minimere kommunens risiko i fremtidige aftaler

onsdag 23. maj 2018

Aars HK rykker op i 2. division

Pladsen går til Aars, efter et andet hold takkede nej til pladsen

søndag 20. maj 2018

For første gang skal elever til eksamen i Blære

Mange nye traditioner skal udvikles i byen

lørdag 19. maj 2018

Programmet til stafet for livet i Aars er klar

Der forventes cirka 700 deltagere i lighed med tidligere år

fredag 18. maj 2018

Kineserne besøger Himmerlands Vestkyst og museet i Aars

VESTHIMMERLAND: VisitVesthimmerland tager imod seks kinesiske rejseagenter, som er i Danmark for at undersøge mulighederne for at bruge Danmark - herunder Vesthimmerland som nyt rejsemål for kinesiske high-end turister....

fredag 18. maj 2018

DagliBrugsen i Suldrup lukker

SULDRUP: DagliBrugsen i Suldrup har gennem flere år haft underskud, men Coop har valgt at bibeholde butikken i byen, selv om der for få år siden kom alvorlig konkurrence med etableringen af en ny Spar.Nu har Coop besluttet at...

torsdag 17. maj 2018

43 sider af kulturarven

Programmet for årets Kulturarvsmåned er nu klar

onsdag 16. maj 2018

Udvalg ønsker 550.000 kr. til bus mellem Aars og Nibe

Direktør: Det vil hjælpe os enormt, hvis busruten kommer

onsdag 16. maj 2018

Vaffeljern tog luften af hoppeborgene i Haubro

Af: Ture DamtoftHAUBRO: En uge med sognest sluttede i lørdags med en eftermiddag for hele familien og en aften for de lidt større. Hele ugen stod solen højt på himmelen, pånær en enkelt meget kraftig skylle på dagen hvor Kristi...

onsdag 16. maj 2018

Koncert gav kvart million kroner til to fodboldklubber

Flot resultat af koncerten med Queen Machine i Messecentret

mandag 14. maj 2018

Bank i Aars fortsætter gode tendenser

AARS: Jutlander Bank kom ud af første kvartal 2018 med et resultat før skat på 87 millioner kroner, hvilket er 7 millioner kroner bedre end året før, og resultatet betegner banken selv som ”meget tilfredsstillende”.
Medvirkende...

lørdag 12. maj 2018

På safari i kunstens verden i Aars

Kunstnerne er begejstret over salene på Himmerlands Kunstmuseum

fredag 11. maj 2018

Per Kirkeby er død

Aars bys æresborger Per Kirkeby døde onsdag eftermiddag efter længere tids sygdom. Han blev 79 år. Per Kirkeby blev uddannet som geolog, men blev kendt som en af Europas betydeligste malere og multikunstnere. I slutningen af...

torsdag 10. maj 2018

Stryhns verdensbilleder i musikhuset i Aars

Mogens G. Stryhn genstand for stor opmærksomhed ved fernisering

onsdag 09. maj 2018

Spar Nord i Farsø lægges ind under Aars

Spar Nord Farsø nedlægges 4. juni i år

onsdag 09. maj 2018

Gyllevarsel ved Sønderup er god stil

Når landmændene går igang med gyllespredning, er det sjældent vældig populært hos naboerne. Alle ved det skal gøres, men hvis nu man skal holde fest udenfor, eller tøjet hænger til tørre, kan det blive lidt mere end almindligt...

onsdag 09. maj 2018

Der kom Liv i Byen

Manden med klokken styrede festen - næsten

mandag 07. maj 2018

Lokalopgør i Serie 3

FODBOLD: I morgen tirsdag byder Aars Idrætsklub velkommen til lokalopgøret mod Kvik Aalestrup. Kampen spilles på Aars Stadion.
Aars IK er kommet godt fra start med fire sejre og en uafgjort i de første fem kampe.
- Vi tager...

søndag 06. maj 2018

Endnu et godt år for Himmerland GS i Aars

Forsikringsselskabet fik i 2017 et overskud på 56 mio. kr.

fredag 04. maj 2018

Tidligere Aars-pige genopliver kærlighedsroman-genren

Forfatterworkshops på Aars Bibliotek har været en del af opvæksten

torsdag 03. maj 2018

Verdensbilleder i musikhuset i Aars

AARS: Billeder fra "en verden af skønhed" optaget af fotografen og globetrotteren Mogens G. Stryhn kan i øjeblikket opleves i Vesthimmerlands Musikhus Alfa i Aars.
Forleden var der fernisering på udstillingen. 81-årige...

onsdag 02. maj 2018

Gode nyheder og Tørfisk til Ældrerådets forårsfest

AARS: Der var fyldt op i hal1 i Messecenter Vesthimmerland eftermiddag tirsdag, 2. maj.
Ældrerådet holdte forårsfest, og 750 feststemte ældre have købt billet, for sammen at få noget godt at spise og noget god underholdning med...

onsdag 02. maj 2018

Museet vil udvide og nedlægge administrationsvilla

Køb af Lægehuset er en central del af udbygningsplanerne

onsdag 02. maj 2018

Spurtsejr til André Looij i GP Himmerland Rundt

Regnen påvirkede løbet og publikums interesse

onsdag 02. maj 2018

Kultur frivillige stopper efter 20 år

AARS: Efter 20 gode år kan det være slut med Kulturgruppen i Aars. I al den tid har det været Lilli Nielsen og Martha Andersen, der har mødt ind på biblioteket i Aars klokken otte om morgenen for at lave boller og kaffe til alle...

tirsdag 01. maj 2018

Stort fremmøde til arbejdernes kampdag i Aars

AARS: Overenskomster og solidaritet var de to vigtigste emner, da 1. maj blev markeret i Aars.
LO formand i Vesthimmerland, Mikael Toft fra Gislum, bød velkommen til de mange fremmødte, der blev budt på øl og sodavand og de...

onsdag 25. april 2018

Jesper Nielsen ny formand for Erhvervsskolerne Aars

Formand: Skolen er fornuftigt drevet. Det vil jeg videreføre

onsdag 25. april 2018

Globetrotter fra Aars udstiller i musikhuset

Mogens G. Stryhn viser 100 af sine verdensbilleder

onsdag 25. april 2018

Katastrofalt scenarie for Vesthimmerland

Vesthimmerlandsk og regionalt brevsvar til ministeren

lørdag 21. april 2018

40 procent flere besøgende til loppemarked i Aars

Lions har solgt for over en halv mio. kroner

fredag 20. april 2018

Aars Skytteforening i vild medaljeregn

De lokale skytter var brandvarme til Danmarksmesterskaberne

onsdag 18. april 2018

Badmintontalent høster frugten af sit hårde slid

Laura Fløj Thomsen vader i succes for tiden

onsdag 18. april 2018

Gilleleje-Eva er klar igen - nu i nye omgivelser

Knap tre måneder efter lukning genopstår Gilleleje-koncept

onsdag 18. april 2018

Byrådet har lagt strategien fast for de næste fire år

Udfordring at holde sig til det overordnede og udskyde detaljerne

søndag 08. april 2018

Aktivitetscentret i Bymidten holder de ældre i gang

Flag på bordene og kaffe hele dagen i anledning af 20 års fødselsdagen

mandag 26. marts 2018

Efteruddannelsespris går til to enheder i Vesthimmerland

De er også indstillet til den nationale Efteruddannelsespris

mandag 26. marts 2018

Viceborgmester kom i slemt stormvejr i byrådssalen

Hendes ønske om at komme i Folketinget fik hårde ord med på vejen

mandag 26. marts 2018

Vesthimmerlandsk model er basis for lovforslag

Skoleleder i Vesthimmerland frygter dog den endelige udformning

mandag 12. februar 2018

Tyveri af nummerplader

AARS: I tidsrummet søndag aften kl. 19 og frem til mandag morgen kl. 07 er begge nummerplader fra en bil stjålet på Møllevej i Aars.
På nummerpladerne står XK43181.

fredag 19. januar 2018

Forbereder den tredje "Stafet for Livet" i Aars

Arrangementet gennemføres 9.-10. juni i Aars Lystanlæg

mandag 15. januar 2018

Henrik Jensen er klar til regionsfinalen i billard

Der venter dog en tidligere mangedobbelt Danmarksmester i næste runde

søndag 07. januar 2018

Første spadestik til nyt byggeri på HCI i Haverslev

25 års jubilar fik lov til at tage første spadestik

søndag 10. december 2017

Årbøger beskriver fortiden for fremtiden

AARS: De seneste år har budt på mange arkæologiske udgravninger i og omkring Aars. Blandt andet på grund af omfartsvejen.- Vi har haft mange arkæologer ansat i kraft af de mange opgaver. Men umiddelbart ser det ud til, at der...

onsdag 22. november 2017

Skatteministeren blev grillet på Reka

Karsten Lauritzen holdt dog hovedet koldt og viste stort overskud

onsdag 22. november 2017

Black Friday i Aars med handel, lotto og aktiviteter

Handlende satser for 30.000 kr. gavekort i julekonkurrence