SENESTE NYT

onsdag 13. december 2017

Mere knald på Falcks juleoptog i Aars i år (13.12.17)

Muligvis kommer der en 2,5 meter høj julemand med

onsdag 13. december 2017

Stadig stort behov for julehjælp (13.12.17)

Dansk Folkehjælp hjælper 125 familier

onsdag 13. december 2017

Et stort ønske i Aars opfyldes kort før jul (13.12.17)

Ny cafe åbner i Aars torsdag

søndag 10. december 2017

Årbøger beskriver fortiden for fremtiden (10.12.17)

AARS: De seneste år har budt på mange arkæologiske udgravninger i og omkring Aars. Blandt andet på grund af omfartsvejen.- Vi har haft mange arkæologer ansat i kraft af de mange opgaver. Men umiddelbart ser det ud til, at der...

fredag 08. december 2017

Frivillige i Vesthimmerland blev hædret i Alfa i Aars (08.12.17)

Mogens Lynge, Løgstør, modtog kulturprisen og Klaus Thøgersen, Haubro, modtog fritidsprisen

onsdag 27. september 2017

Demente motionister søger træningsvenner

Af: Lars Lindberg

Der er sved på panden og smil på læben, når demensramte ældre træner i Blære

Emil Kristensen og Egon Jacobsen får sved på panden, når de tre gange om ugen deltager i Sundhedscenter Vesthimmerlands "På Pulsen - til hjernens musik" , men de insisterer også hårdnakket på, at der skal være tid til en lille sludder, når det passer dem - også selv om "slavepisker" Sarah Ipsen til tider har en anden mening.

VESTHIMMERLAND: Det er onsdag formiddag, og ruderne dugger i træningslokalet i Blære Multicenter.

Her er seks demensramte ældre - fem mænd og en kvinde - i gang med det andet af deres tre ugentlige træningspas. De er med i projektet "På Pulsen - til hjernens musik", som Sundhedscenter Vesthimmerland har kørt det seneste halve år.

Ny forskning viser, at hård motion i fem kvarter tre gange om ugen kan hjælpe demente til at udvikle nye hjerneceller, så selv om sundhedscentrets træningstilbud ikke helbreder deltagernes demens, forsinker motionen sygdommens udvikling - og så øger det de dementes livskvalitet. Derfor giver de den også fuld skrue, når de træner. Det meste af tiden i hvert fald.

Projektleder Sarah Ipsen, der er ældrerådgiver og fysioterapeut i Sundhedscenter Vesthimmerland, forsøger efter bedste evne at tvinge motionisternes puls over "snakkegrænsen", men lige nu har hun ikke held med sit foretagende. 

Emil Kristensen og Egon Jacobsen mener så absolut, der skal være tid til en lille sludder, mens de tramper i pedalerne på hver deres motionscykel, og deres charme preller ikke helt af på instruktøren.

- Tre minutter til drenge - så skal I nok få en puster og en tår vand, forsøger Sarah Ipsen sig, men da de aldrende herrer med skæve smil kalder hende både slavepisker og en strid børste, strækker hun gevær.

- Ja den er god med jer, siger hun og ryster lidt på hovedet af Emil og Egon, der til gengæld sender hinanden et anerkendende nik.

Så kan hun lære det hende diktatoren.

Efter cykelturen står den på mavebøjninger på gulvet, og igen får Sarah Ipsen sin sag for. De seks motionister er på ingen måde enige om, hvilken vej benene skal vende, og når man skal ligge på ryggen, betyder det så, at ryggen skal være opad eller nedad?

Der er mange af den slags spørgsmål at tage stilling til, og en befalingsmand i hæren ville nok være gået ud af sit gode skind, men Sarah Ipsen tager det med ophøjet ro. Hendes gode humør smitter af på de demente motionister, som tydeligvis nyder træningen, selv om mavebøjninger vist ikke er deres livret.

Der kommer dog lidt gang i mavemusklerne, da en Elvis-klassiker begynder at strømme fra højttalerne, og netop musikken betyder meget for intensiteten i træningen, fortæller Sarah Ipsen, da hun har sagt farvel til motionisterne og taget plads i kantinen for at fortælle om projektets fordele og udfordringer.

- En dement hjerne glemmer mange ting, men de tidligste minder og dem, der er forbundet med sanseindtryk, holder længe, og derfor træner vi altid til musik fra deltagernes ungdom. Det giver "jazzben" og lyst til at bevæge sig, men det trækker også nogle gode minder frem, forklarer hun.

I øjeblikket deltager seks demensramte ældre i "På Pulsen - til hjernens musik", men i løbet af de kommende uger bliver holdet mere end fordoblet, og det glæder naturligvis Sarah Ipsen.

- Forskning viser, at træningen er rigtig gavnlig for deltagerne, og vores erfaringer viser allerede, at det er rigtigt. Både deltagerne og deres pårørende kan mærke, at demensen udvikler sig langsommere, efter de er begyndt at motionere, og derudover er der nogle helt indlysende sidegevinster såsom vægttab, større fysisk styrke og mere overskud i hverdagen, siger projektlederen, der gerne fylder hele Blære Multicenter med motionsglade demente tre gange om ugen.

- Jamen jeg har det virkelig sådan kom, kom, kom! Jo flere vi er jo bedre. Det er knaldgodt for deltagerne og deres pårørende, og så kan det være med til at nedbryde nogle tabuer omkring demens, som man traditionelt helst ikke vil tale om herude i landdistrikterne. Men kom nu ind i kampen mand! Der er ingen, der kan gøre for, at de bliver ramt af demens, og jo tidligere man erkender, at man er ramt - og handler på det - jo større er chancen for gøre noget ved det i tide, siger hun.

I takt med at motionsholdet vokser, bliver den logistiske udfordring i forhold til at få deltagerne til og fra træning dog også større, og derfor søger "På Pulsen - til hjernens musik" nu "raske" motionister til holdet.

- Det er ikke alle, der har pårørende, som kan hente og bringe dem, og fra kommunens side vil vi hellere bruge penge på træningstilbud end transport, så nu tilbyder vi alle gratis træning, hvis bare de vil tage en dement træningsmakker eller to med i bilen, når de kører herud og hjem, siger Sarah Ipsen, der slår fast, at man ikke skal holde sig tilbage, hvis man ikke kan deltage hver mandag, onsdag og fredag - eller ikke har lyst til at træne.

- Vores mål er, at vi kan få lavet nogle kørselsordninger, men der er frit slag i forhold til, hvordan det skal være. Vil man træne med, er man velkommen til det, vil man sørge for kaffe og kage til motionisterne efter træningen, kan man gøre det, og vil man bare tage et slag kort, mens de demente træner, så er det det, man gør. Vi er åbne overfor alle forslag, og man skal endelig ikke holde sig tilbage, fordi man ikke synes, man har nok at byde ind med. Kom, kom, kom!, kommer det med stor overbevisning fra Sarah Ipsen.

Har man lyst til at høre mere om "På Pulsen - til hjernens musik", eller vil man gerne melde sig som chaffør og træningsmakker for en dement, kan man kontakte Sarah Ipsen på Sundhedscenter Vesthimmerland.


onsdag 13. december 2017

Mere knald på Falcks juleoptog i Aars i år

Muligvis kommer der en 2,5 meter høj julemand med

onsdag 13. december 2017

Stadig stort behov for julehjælp

Dansk Folkehjælp hjælper 125 familier

onsdag 13. december 2017

Et stort ønske i Aars opfyldes kort før jul

Ny cafe åbner i Aars torsdag

søndag 10. december 2017

Årbøger beskriver fortiden for fremtiden

AARS: De seneste år har budt på mange arkæologiske udgravninger i og omkring Aars. Blandt andet på grund af omfartsvejen.- Vi har haft mange arkæologer ansat i kraft af de mange opgaver. Men umiddelbart ser det ud til, at der...

fredag 08. december 2017

Frivillige i Vesthimmerland blev hædret i Alfa i Aars

Mogens Lynge, Løgstør, modtog kulturprisen og Klaus Thøgersen, Haubro, modtog fritidsprisen

torsdag 07. december 2017

1000 gratis burgere i ny Sunset i Haverslev

Åbningen 15. december bliver markeret med gratis burgere til byens borgere

onsdag 06. december 2017

Endnu et mystisk arkæologisk fund er gjort på Stenildhøj

En voldgrav er gravet og fyldt tre gange - ingen ved hvorfor

onsdag 06. december 2017

Innovationsministeren hentede inspiration i Hornum

Af Lars LindbergHORNUM: Sopie Løhde (V), der er minister for offentlig innovation, er i øjeblikket på en tur rundt til samtlige danske kommuner, hvor hun skal hente inspiration til regeringens kommende sammenhængsreform, der skal...

onsdag 06. december 2017

Lotte Sørensen og Eva Jensen modtog handicapprisen 2017

Alle tre nominerede blev hædret af Handicaprådet

søndag 03. december 2017

Instrumentalister i verdensklasse i Alfa

Petri/Hannibal Duo spiller dansk og europæisk julemusik

fredag 01. december 2017

Tricktyv i Nørager

NØRAGER: En ældre kvinde fra Nørager fik tirsdag eftermiddag 28. november besøg af en udenlandsk kvinde på sin adresse på Spurvevænget i byen.Kvinden havde medbragt et papir, men anmelder kunne ikke se, hvad der stod derpå....

fredag 01. december 2017

Landets grimmeste juletræ tiltrak hundredevis til fernisering

AARS: Der findes tidspunkter og situationer som man ikke kan planlægge på forhånd. Præcis sådan er det med juletræet på Kirketorvet i Aars.Der har i 30 år stået juletræ på det torv i julemåneden, uden nogen har tænkt nærmere over...

fredag 01. december 2017

Innovationsminister besøger Vesthimmerlands Kommune

VESTHIMMERLAND: Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, besøger tirsdag Vesthimmerlands Kommune.Ministeren er på en samlet besøgsrunde til alle landets kommuner, og på tirsdag går vejen forbi Vesthimmerlands Kommune. Her...

fredag 01. december 2017

Selv om man har Dawns syndrom kan man godt ramme plet

Elever fra Vestermarkskolen i Aars er gode til skydning

torsdag 30. november 2017

Konstitueringen næsten på plads

DFs Brian Christensen bliver formand for Jobcenter og integration

onsdag 29. november 2017

Grønlandsstjerner, Jomfru Maria og julekrybber

Usædvanlig samling vises i Aars i julemåneden

onsdag 29. november 2017

Himmerland Beauty vil åbne "sundhedshus" i Aars

Tidligere skoforretning kan blive nyt sundhedshus

fredag 24. november 2017

Tre fra Vesthimmerland i Regionsrådet

NORDJYLLAND: Efter at de personlige stemmer er talt op ved valget til Regionsrådet står det klart, at Vesthimmerland bliver repræsenteret med tre personer.Pia Buus Pindstrup, Konservative, der ikke opnåede valg til byrådet i...

onsdag 22. november 2017

Socialdemokratiet blev den store vinder ved Regionsrådsvalget

Ulla Astman fortsætter som regionsrådsformand

onsdag 22. november 2017

De personlige stemmer er talt op

VESTHIMMERLAND: Den afgående borgmester Knud Kristensen fik med 3345 flest personlige stemmer i Vesthimmerlands Kommune. Nummer to blev den nye borgmester Per Bach Laursen med 1563.
Personlige stemmer:
Socialdemokratiet: Palle...

onsdag 22. november 2017

Skatteministeren blev grillet på Reka

Karsten Lauritzen holdt dog hovedet koldt og viste stort overskud

onsdag 22. november 2017

Black Friday i Aars med handel, lotto og aktiviteter

Handlende satser for 30.000 kr. gavekort i julekonkurrence

onsdag 22. november 2017

Lysdahl og Simonsen bliver til Boutique Mary

Men først når julehandlen og januarudsalget er overstået

onsdag 22. november 2017

Konservatives nedtur er total

Sådan bliver udvalgsposterne fordelt

onsdag 22. november 2017

Per Bach Laursen bliver ny borgmester

Venstres spidskandidat vipper Knud Kristensen af tronen

onsdag 22. november 2017

Sådan ser det nye byråd i Vesthimmerlands Kommune ud

Der er udskiftning på ni af de 27 pladser

tirsdag 21. november 2017

Pilen peger på Per Bach Laursen

Knud Kristensen må formentlig sige farvel til borgmesterkæden

tirsdag 21. november 2017

Her er mandatfordelingen i Vesthimmerlands Kommune

En fintælling kan dog ændre på tingene

tirsdag 21. november 2017

Alle stemmer er talt op

Alle ingredienser til valgnattens rævekager er nu indsamlet

tirsdag 21. november 2017

Ingen wildcards i byrådet i Vesthimmerland

Hverken Retsforbundet, Borgerlisten Vesthimmerland eller Kommunisterne kommer i byrådet

tirsdag 21. november 2017

Aars straffer Konservative og stemmer S

Konservative går 9,6 procentpoint tilbage i Aars, mens Socialdemokratiet går frem med 8 procentpoint.

tirsdag 21. november 2017

Aars skal redde Liberal Alliance

Partiets spidskandidat har kamp mod butiksdød i Aars som mærkesag

tirsdag 21. november 2017

Socialdemokratiet bliver den store vinder i Vesthimmerland

Knap halvdelen er stemmerne er talt op

tirsdag 21. november 2017

Pernille Vigsø Bagges farvel gør ondt på SF

En af det seneste valgs store stemmeslugere genopstiller ikke

tirsdag 21. november 2017

Borgmesteren holder skindet på næsen på hjemmebanen

I Hornum Hallen har mange stemt på Knud Kristensen

tirsdag 21. november 2017

Konservative får kæmpe valglussing

Borgmesterens parti ser ud til at få læsterlige klø

tirsdag 21. november 2017

Socialdemokratiet stormer frem i Skivum-Giver

De første stemmer er nu optalt

tirsdag 21. november 2017

Valghandlingen er slut - nu bliver stemmerne talt

Klokken 20.00 blev valghandlingen erklæret lukket i Messecenter vesthimmerland

tirsdag 21. november 2017

Juletræ i Aars gik viralt

Danmarks måske grimmeste juletræ får lov til at blive stående

søndag 19. november 2017

Andreas Bo i ALFA for tredje gang

AARS: Andreas Bo er en af Danmarks mest alsidige komikere. I sine to tidligere shows har Andreas Bo forsøgt at gøre sig klog på, om han – med tanke på hans ekstraordinære talent for parodi – er et Plagiat eller en Original. Nu er...

fredag 17. november 2017

Ny forening for E-Sport er næsten klar i Aars

Bestyrelse og lokaler er på plads. Træner og penge mangler

torsdag 16. november 2017

“Borgmesterdyst" ved valgmødet i Aars

AARS: Et valgtræf i messecenteret onsdag aften blev også til en “borgmesterdyst" mellem 10 kandidater fra de partier og lister som stiller op til byrådsvalget i Vesthimmerlands Kommune på tirsdag, 21. november. Mødets...

onsdag 15. november 2017

For mange kandidater til regionsrådsvalget

VESTHIMMERLAND: Der er for mange kandidater opstillet til Regionsrådet i Nordjylland!Den slags burde ikke være et problem, men faktisk har det vist sig at være et problem.Stemmesedlerne er nemlig større end de plejer at være,...

onsdag 15. november 2017

Erhvervsskolerne Aars er klar til rejsegilde på ny hal

Af Lars LindbergAARS: Det er blot et par måneder siden, Erhvervsskolerne Aars tog første spadestik til skolens nye idrætshal, men allerede fredag er der rejsegilde på projektet.Den ny hal bliver på 1652 kvadratmeter, og udover en...

onsdag 15. november 2017

Skatteministeren kommer i ilden hos Reka lørdag

Skatteministeren besøger Reka i Aars lørdag og ikke fredag, som der desværre er kommet til at stå i Aars Avis i dag onsdag.

onsdag 15. november 2017

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen kom på uventet besøg i Aars

Eleverne på Erhvervsskolerne var ikke blevet informeret om besøget på forhånd

onsdag 08. november 2017

Fuldt hus og stor succes for Revyernes Revy i ALFA

Arrangementet bliver måske gennemført hvert andet år

onsdag 08. november 2017

To nye ind- og udkørsler etableres til Vestre Boulevard

De politiske udvalg har ændret holdning

onsdag 01. november 2017

Aars Borgerforening blev ramt af turbolens

Men bestyrelsen arbejder med flere kreative initiativer

onsdag 01. november 2017

Nyt tilbud til morgenfriske fodboldspillere

Fem fodboldklubber og tre uddannelsessteder har indledt et nyt samarbejde