SENESTE NYT

onsdag 21. februar 2018

Tidligere borgmester sørger over prinsen (21.02.18)

Knud Kristensen mindes Prins Henrik som en sjov og karismatisk mand

onsdag 21. februar 2018

Nyt Gundestrupspil er planlagt i Rævemosen (21.02.18)

Svend Sørensen har skrevet manuskript og Martin Schwab instruerer

onsdag 21. februar 2018

Tidens Kunst trak mange gæster til Aars (21.02.18)

Nordjyllands største kunstmesse tiltrak mere end 1.600 besøgende

tirsdag 20. februar 2018

Forening træder ud af aftale om Aars Camping (20.02.18)

Svigtende økonomi får konsekvenser for Aars Turistforening

fredag 16. februar 2018

Bedre kondi er vejen til bedre indlæring (16.02.18)

Både elever og lærere kan mærke forbedringer efter få uger

onsdag 27. september 2017

Demente motionister søger træningsvenner

Af: Lars Lindberg

Der er sved på panden og smil på læben, når demensramte ældre træner i Blære

Emil Kristensen og Egon Jacobsen får sved på panden, når de tre gange om ugen deltager i Sundhedscenter Vesthimmerlands "På Pulsen - til hjernens musik" , men de insisterer også hårdnakket på, at der skal være tid til en lille sludder, når det passer dem - også selv om "slavepisker" Sarah Ipsen til tider har en anden mening.

VESTHIMMERLAND: Det er onsdag formiddag, og ruderne dugger i træningslokalet i Blære Multicenter.

Her er seks demensramte ældre - fem mænd og en kvinde - i gang med det andet af deres tre ugentlige træningspas. De er med i projektet "På Pulsen - til hjernens musik", som Sundhedscenter Vesthimmerland har kørt det seneste halve år.

Ny forskning viser, at hård motion i fem kvarter tre gange om ugen kan hjælpe demente til at udvikle nye hjerneceller, så selv om sundhedscentrets træningstilbud ikke helbreder deltagernes demens, forsinker motionen sygdommens udvikling - og så øger det de dementes livskvalitet. Derfor giver de den også fuld skrue, når de træner. Det meste af tiden i hvert fald.

Projektleder Sarah Ipsen, der er ældrerådgiver og fysioterapeut i Sundhedscenter Vesthimmerland, forsøger efter bedste evne at tvinge motionisternes puls over "snakkegrænsen", men lige nu har hun ikke held med sit foretagende. 

Emil Kristensen og Egon Jacobsen mener så absolut, der skal være tid til en lille sludder, mens de tramper i pedalerne på hver deres motionscykel, og deres charme preller ikke helt af på instruktøren.

- Tre minutter til drenge - så skal I nok få en puster og en tår vand, forsøger Sarah Ipsen sig, men da de aldrende herrer med skæve smil kalder hende både slavepisker og en strid børste, strækker hun gevær.

- Ja den er god med jer, siger hun og ryster lidt på hovedet af Emil og Egon, der til gengæld sender hinanden et anerkendende nik.

Så kan hun lære det hende diktatoren.

Efter cykelturen står den på mavebøjninger på gulvet, og igen får Sarah Ipsen sin sag for. De seks motionister er på ingen måde enige om, hvilken vej benene skal vende, og når man skal ligge på ryggen, betyder det så, at ryggen skal være opad eller nedad?

Der er mange af den slags spørgsmål at tage stilling til, og en befalingsmand i hæren ville nok være gået ud af sit gode skind, men Sarah Ipsen tager det med ophøjet ro. Hendes gode humør smitter af på de demente motionister, som tydeligvis nyder træningen, selv om mavebøjninger vist ikke er deres livret.

Der kommer dog lidt gang i mavemusklerne, da en Elvis-klassiker begynder at strømme fra højttalerne, og netop musikken betyder meget for intensiteten i træningen, fortæller Sarah Ipsen, da hun har sagt farvel til motionisterne og taget plads i kantinen for at fortælle om projektets fordele og udfordringer.

- En dement hjerne glemmer mange ting, men de tidligste minder og dem, der er forbundet med sanseindtryk, holder længe, og derfor træner vi altid til musik fra deltagernes ungdom. Det giver "jazzben" og lyst til at bevæge sig, men det trækker også nogle gode minder frem, forklarer hun.

I øjeblikket deltager seks demensramte ældre i "På Pulsen - til hjernens musik", men i løbet af de kommende uger bliver holdet mere end fordoblet, og det glæder naturligvis Sarah Ipsen.

- Forskning viser, at træningen er rigtig gavnlig for deltagerne, og vores erfaringer viser allerede, at det er rigtigt. Både deltagerne og deres pårørende kan mærke, at demensen udvikler sig langsommere, efter de er begyndt at motionere, og derudover er der nogle helt indlysende sidegevinster såsom vægttab, større fysisk styrke og mere overskud i hverdagen, siger projektlederen, der gerne fylder hele Blære Multicenter med motionsglade demente tre gange om ugen.

- Jamen jeg har det virkelig sådan kom, kom, kom! Jo flere vi er jo bedre. Det er knaldgodt for deltagerne og deres pårørende, og så kan det være med til at nedbryde nogle tabuer omkring demens, som man traditionelt helst ikke vil tale om herude i landdistrikterne. Men kom nu ind i kampen mand! Der er ingen, der kan gøre for, at de bliver ramt af demens, og jo tidligere man erkender, at man er ramt - og handler på det - jo større er chancen for gøre noget ved det i tide, siger hun.

I takt med at motionsholdet vokser, bliver den logistiske udfordring i forhold til at få deltagerne til og fra træning dog også større, og derfor søger "På Pulsen - til hjernens musik" nu "raske" motionister til holdet.

- Det er ikke alle, der har pårørende, som kan hente og bringe dem, og fra kommunens side vil vi hellere bruge penge på træningstilbud end transport, så nu tilbyder vi alle gratis træning, hvis bare de vil tage en dement træningsmakker eller to med i bilen, når de kører herud og hjem, siger Sarah Ipsen, der slår fast, at man ikke skal holde sig tilbage, hvis man ikke kan deltage hver mandag, onsdag og fredag - eller ikke har lyst til at træne.

- Vores mål er, at vi kan få lavet nogle kørselsordninger, men der er frit slag i forhold til, hvordan det skal være. Vil man træne med, er man velkommen til det, vil man sørge for kaffe og kage til motionisterne efter træningen, kan man gøre det, og vil man bare tage et slag kort, mens de demente træner, så er det det, man gør. Vi er åbne overfor alle forslag, og man skal endelig ikke holde sig tilbage, fordi man ikke synes, man har nok at byde ind med. Kom, kom, kom!, kommer det med stor overbevisning fra Sarah Ipsen.

Har man lyst til at høre mere om "På Pulsen - til hjernens musik", eller vil man gerne melde sig som chaffør og træningsmakker for en dement, kan man kontakte Sarah Ipsen på Sundhedscenter Vesthimmerland.


onsdag 21. februar 2018

Tidligere borgmester sørger over prinsen

Knud Kristensen mindes Prins Henrik som en sjov og karismatisk mand

onsdag 21. februar 2018

Nyt Gundestrupspil er planlagt i Rævemosen

Svend Sørensen har skrevet manuskript og Martin Schwab instruerer

onsdag 21. februar 2018

Tidens Kunst trak mange gæster til Aars

Nordjyllands største kunstmesse tiltrak mere end 1.600 besøgende

tirsdag 20. februar 2018

Forening træder ud af aftale om Aars Camping

Svigtende økonomi får konsekvenser for Aars Turistforening

fredag 16. februar 2018

Bedre kondi er vejen til bedre indlæring

Både elever og lærere kan mærke forbedringer efter få uger

onsdag 14. februar 2018

Nyt laug i Aars vil rekonstruere forhistorisk madfremstilling

Første planer går på at fremstille en 2500 år gammel røgovn

onsdag 14. februar 2018

Aars Svømmeklub styrker konkurrenceafdelingen

Konkurrenceafdelingen udvides med et hold

onsdag 14. februar 2018

Modelmesse i Aars bliver bedre og bedre

Arrangørerne kunne melde alt udsolgt af standpladser

mandag 12. februar 2018

Tyveri af nummerplader

AARS: I tidsrummet søndag aften kl. 19 og frem til mandag morgen kl. 07 er begge nummerplader fra en bil stjålet på Møllevej i Aars.
På nummerpladerne står XK43181.

søndag 11. februar 2018

Det går godt i gymnastikforeningen

Aars Gymnastikforening har holdt generalforsamling

fredag 09. februar 2018

Formodede tricktyve fra Aars anholdt i Kirkeby på Salling

AARS: Torsdag eftermiddag anholdt Skive Politi fem rumænere i Kirkeby. Der er tale om en 20-årig kvinde og to mænd på 20 og 31 år samt to mænd, der begge er 38 år. De formodes at stå bag de mange trick- og listetyverier i både...

fredag 09. februar 2018

Endelig en dansker i offroadens Formel 1

Ulrik Linnemann fra Skivum kører SuperCar i den kommende sæson

torsdag 08. februar 2018

Ny bestyrelse i SF Vesthimmerland

VESTHIMMERLAND: SF Vesthimmerland har på deres nyligt overståede generalforsamling valgt ny bestyrelse for det kommende år. Nyvalgte til bestyrelsen er Christina Normand, Aars, Marc Tørring, Ranum, og Trine Lynge, Aars.
Der var...

onsdag 07. februar 2018

Elever fra Vestermarkskolen i Aars nyfortolkede 10 hits

850 oplevede forestillingen i messecentret i Aars

onsdag 07. februar 2018

Mulig udregningsfejl kan koste dyrt i Vesthimmerland

Frygt for at Vesthimmerland skal tilbagebetale mange millioner kroner

lørdag 03. februar 2018

Gymnasieklasse fremlagde idéer for turistchefen

AARS: Vesthimmerlands Gymnasium og HF er med i projekt Væksthimmerland, der blandt andet handler om at øge kontakten mellem virksomheder, institutioner, skoler med videre i Vesthimmerland.Dette projekt har klassen 2 t og dens...

torsdag 01. februar 2018

Stor udskiftning hos Konservative på generalforsamlingen i Aars

Formand og næstformand trak sig fra vælgerforeningens bestyrelse

onsdag 31. januar 2018

Aars Fjernvarme sender knap seks mio. kr. tilbage til forbrugerne

Varmeværket har hentet seks mio. kr. mere på affaldsforbrændingen

onsdag 31. januar 2018

Ubudne gæster er velkomne i Aars Motocross Klub

Klubben rækker hånden frem til unge scooterkørere

onsdag 31. januar 2018

Traktorerne i Aars sejrede klart over tenniskamp

Over 4500 til veterantraktorudstilling i Messecenter Vesthimmerland i weekenden

tirsdag 30. januar 2018

Knud Kristensen siger farvel efter 32 år

Formand og næstformand trækker sig også

søndag 28. januar 2018

Vesthimmerland kom i fokus ved Trap Danmark udgivelse

Kronprinsen modtog særligt indbundne eksemplarer

lørdag 27. januar 2018

Naivitetsholdninger i Vesthimmerlands nye byråd

LÆSERBREV: Torben Thomsen, Gl. Blærevej 66, Aars, mener at byrådet fortolker demokrati dårligt:

fredag 26. januar 2018

Særudstillingen om Klein i Aars tiltrak et stort publikum

De fleste kunne genoplive personlige minder

torsdag 25. januar 2018

Lidt makabert navn til ny vej i Aars

AARS: Vejen der skal være stamvej i en ny udstykning ved Aars Vest Stenildhøj, forventes at få et historisk og lidt makabert navn - nemlig Galgehøj.Teknik og Miljøudvalget har vejnavnet på dagsordenen mandag, 29....

onsdag 24. januar 2018

Ny esportsklub i Aars fik fantastisk start

Foreningen havde allerede 46 medlemmer, da den åbnede i søndags

onsdag 24. januar 2018

Fantastisk debut til eksotisk messe i Aars

Lørdag vrimlede det med både krybdyr og mennesker i messecentret

onsdag 24. januar 2018

Aars forbereder byjubilæum

Byen fylder 150 år i 2020

søndag 21. januar 2018

Cabaret Alfa er on-line

Trine Brandenhoff Nielsen er ny på scenen i år

fredag 19. januar 2018

Forbereder den tredje "Stafet for Livet" i Aars

Arrangementet gennemføres 9.-10. juni i Aars Lystanlæg

onsdag 17. januar 2018

Statslige arbejdspladser til Vesthimmerland

Løgstør får 24 af de statslige arbejdspladser, der flyttes fra København

onsdag 17. januar 2018

Barnets Blå Hus i Aars udvider på to fronter

Åbner afdeling i Aalestrup og har stiftet støtteforening

onsdag 17. januar 2018

Borgmesteren vil have statslige arbejdspladser

Borgmester Per Bach Laursen vurderer dog, at løbet er kørt for denne omgang

onsdag 17. januar 2018

Land og By i Hornum dropper loppemarked

Nedbrændt lagerhal bliver ikke genopført - forsikringspengene går til nyt køkken

mandag 15. januar 2018

Henrik Jensen er klar til regionsfinalen i billard

Der venter dog en tidligere mangedobbelt Danmarksmester i næste runde

søndag 07. januar 2018

Første spadestik til nyt byggeri på HCI i Haverslev

25 års jubilar fik lov til at tage første spadestik

fredag 05. januar 2018

Ny genbrugsplads i Aars er åbnet

Fredag formiddag blev pladsen indviet af den kommende formand for Teknik- og Miljøudvalget

søndag 31. december 2017

To Aars-lærere headhuntet

Sammen har de udviklet et tværfagligt undervisningsforløb

fredag 29. december 2017

Støtte til idræt og e-sport i Aars

Fonden for Sparekassen Himmerland uddelte penge

onsdag 27. december 2017

Brugt legetøj vakte glæde i Barnets Blå Hus

Carpe Diem og Byen i Byen hjalp børn af forældre med misbrug

onsdag 27. december 2017

Hussalget for 2017 i Aars ser ud til at sætte ny rekord

Lokale ejendomsmæglere: Vi er ovenud tilfredse med 2017

søndag 17. december 2017

Dance & Stage 7. bedste i Verden med dansen Toy Story

Dansere fra Aars overgik de vildeste forventninger

søndag 10. december 2017

Årbøger beskriver fortiden for fremtiden

AARS: De seneste år har budt på mange arkæologiske udgravninger i og omkring Aars. Blandt andet på grund af omfartsvejen.- Vi har haft mange arkæologer ansat i kraft af de mange opgaver. Men umiddelbart ser det ud til, at der...

onsdag 22. november 2017

Skatteministeren blev grillet på Reka

Karsten Lauritzen holdt dog hovedet koldt og viste stort overskud

onsdag 22. november 2017

Black Friday i Aars med handel, lotto og aktiviteter

Handlende satser for 30.000 kr. gavekort i julekonkurrence

fredag 29. september 2017

Svømmehal i Aars til 130 mio. kr. sat på budgettet

Penge sat af til ungehus i Aars - men det bliver ikke i det gamle rådhus

lørdag 05. august 2017

FDF i Aars gør klar til årets kredsstart

Der holdes fælles sæsonstart for alle unge i kredsen

fredag 14. april 2017

Kæmpe-gynge kan blive ny stor attraktion i Aars

Udviklingsgruppe vil opgradere Aars Lystanlæg

søndag 14. august 2016

"Håndboldskole er bedre end rigtig skole"

Det mener flere af deltagerne på håndboldskolen i Aars

onsdag 22. juni 2016

Fem dyre spots stjålet i løbet af en uge i Aars

Nu udlover Vesthimmerlands Kommune dusør på 5000 kroner